Espotting is een nieuwe zoeksite, een van de vele. Het Engelse bedrijf denkt klanten te lokken door websurfers te betalen voor elke zoekopdracht die leidt tot een bezoekje aan een adverterende site.

Volgens de Engelsen is dit een heel nieuw concept. Voor wie het wil is het al mogelijk geld te krijgen voor elk rondgesurft uur (bijvoorbeeld via Alladvantage.com), ook kunnen er punten verdiend worden om te klikken op linkjes in mailtjes, zoals bij Euroclix.nl. Nu komen daar dus betaalde zoekopdrachten bij.

Wie zich registreert bij Espotting krijgt 2 pond overgemaakt. Dit gebeurt overigens niet in contanten. Het geld kan alleen worden ingewisseld bij winkelsites die bij Espotting zijn aangesloten. Wie 10 pond heeft gespaard, kan dan bijvoorbeeld een gratis CD krijgen.

Hiervoor moet flink worden geklikt. De meeste zoekopdrachten leveren slechts 1 penny op, een gedeelte van het totale bedrag dat Espotting van de adverteerder krijgt. Verder maakt Espotting gebruik van het beproefde kettingbriefconcept: wie iemand aanmeldt, krijgt daar geld voor. Bovendien levert elke zoekactie van het aangemelde lid ook weer bedragje op voor degene die hem heeft aangedragen.

Niet met elk zoekresultaat kunnen punten verdiend worden. De adverterende sites staan bovenaan de lijst vermeld, inclusief het bedrag dat wordt uitbetaald als er wordt doorgeklikt. De zoekmachine geeft dus niet noodzakelijkerwijs de beste resultaten bovenaan de lijst.