Softwarebedrijven actief in Europa verwachten geen grote concurrentie van open source software maar merken wel op dat het niet meer weg te denken is. Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) van de European Software Association in samenwerking met PriceWaterhouseCoopers.

Wel voorspellen ze dat de open source markt zal groeien. De onderzoekers stellen ook dat bestaande softwaremakers steeds meer op zoek zijn naar een manier om open source software te combineren met bestaande producten en diensten.

Publieke sector

Maar alleen enkele niet nader genoemde grote bedrijven met applicaties die veel gebruikt worden nemen de dreiging van open source serieus. Daarnaast zou er een specifieke dreiging zijn voor softwarebedrijven met klanten in de publieke sector omdat daar meer oplossingen worden gebruikt die gebaseerd zijn op een open systeem.

Over het algemeen is de perceptie bij softwarebedrijven dat open source geen bedreiging vormt voor de business.

Red Hat pareert

Volgens Jan Wildeboer van Red Hat vormen open source systemen wel degelijk concurrentie voor traditionele software-ontwikkelaars. "Dat zijn ze vandaag de dag al. Tijdens de financiële crisis beginnen een hele hoop bedrijven te rekenen. Een Oracle database is peperduur."

Volgens Wildeboer gaan bedrijven kijken of ze dergelijke systemen kunnen vervangen door open source. "Je kunt wel degelijk overstappen op Linux, ook bij 'mission critical'-projecten. Bijvoorbeeld: heel Wall Street in New York draait op Red Hat."

Het verbaast hem ook niet dat veel ontwikkelaars gebruik maken van open source: "Dat is logisch, ze willen geld sparen. Als ze allemaal zelf standaardbibliotheken gaan maken is dat gewoon verkeerd geïnvesteerd geld. Als dat al op open source basis bestaat dan zou je knettergek zijn om zelf helemaal opnieuw te beginnen."

Op bepaalde gebieden heeft open source nog geen voet aan de grond. "Er zijn nog genoeg kleinere markten op applicatieniveau waar bedrijven goed uit de voeten kunnen zonder open source. Een stap lager op infrastructuurniveau vindt wel duidelijk een consolidatie op open source gebied plaats", aldus Wildeboer.

Visie

In de Euro Software 100 staan naast een visie op open source nog elf inzichten. Die visies zijn tot stand gekomen door gesprekken met ceo's en andere topmannen van de grootste softwarebedrijven in Europa te analyseren. Zij voorspelden de situatie op de markt in de komende vijf jaar.

Naast de trend op open source gebied voorspelden de topmannen dat de technologische uitdaging ligt op het gebied van online service en virtualisatie. Er moet goed worden nagedacht over de beveiliging van de systemen. Daarnaast moeten bedrijven focussen op de samenwerking van verschillende virtuele en online software.

3 Nederlandse bedrijven in top 100

Uit het onderzoek blijkt ook dat groene it een sterk aandachtspunt gaat worden. Ook moeten softwaremakers zich langzaam meer gaan wapenen tegen concurrentie uit Azië. De onderzoekers verwachten dat deze op opkomende markten zelf nog niet helemaal klaar zijn voor het echte werk. Maar er bestaat een grote kans dat die bedrijven voet aan de grond krijgen in Europa door overnames.

Bij het onderzoek werd ook een lijst gepubliceerd van de 100 bedrijven die het meest omzetten in Europa. De grote Amerikaanse reuzen zoals Microsoft en IBM gaan aan kop. Op de derde plek staat het Duitse SAP. Unit 4 Agresso is met de 26e plaats het hoogstgenoteerde Nederlandse bedrijf. Exact Software en Centric zijn de andere twee Nederlandse bedrijven die de Europese top 100 haalden.