Er wordt steeds harder gelobbyd om het fundament van het internet om te gooien om het 'klaar voor de toekomst' te maken. Het is bekend dat veel Europese telco's vinden dat partijen als Google, Apple en Facebook moeten meebetalen aan de data waarvoor de abonnees van de operators al betalen.

Snelweg met dubbele tol

Deze vurige wens om zogenaamde over-the-top (OTT) partijen te laten betalen voor doorgifte van data wordt nu mogelijk vastgelegd in wereldwijde regels. De Europese telco's, verzameld in ETNO, hebben daartoe een voorstel ingediend bij ITU, de telecominstantie van de Verenigde Naties. Die houdt komende december een cruciale vergadering waar over de toekomst van het internet wordt beslist.

ETNO stelt feitelijk voor om het internet formeel te scheiden in A-wegen en B-wegen. B-wegen zijn het bestaande internet, gebaseerd op 'best effort' datadoorgifte. Daarnaast willen de telco's graag een eigen netwerk van snelwegen aanleggen, waar datadoorgifte wordt gegarandeerd. De telco's willen aan beide zijden van deze pijplijn tol heffen: de abonnees betalen voor toegang, maar ook de websites, contentleveranciers en andere over-the-top partijen betalen, voor 'end to end Quality of Service' datadoorgifte.

Weg met netneutraliteit

Het voorstel gaat rechtstreeks in tegen het principe van netneutraliteit. Maar volgens ETNO is dit enige manier waarop investeringen gelijke tred kunnen houden met de groei van het internet.

Uiteraard zijn de over-the-top partijen fel gekant tegen dit voorstel, dat wordt gezien als een gedwongen heffing van de telco's. Onder meer Vint Cerf, 'vader van het internet' en lobbyist bij Google, diskwalificeert het plan.

Paranoia in VS over coup VN

De omstreden voorstellen van ETNO voeden de toch al sterke sentimenten in de VS dat Europa, China, Rusland en de Verenigde Naties een coup willen plegen op het internet. Behalve de bovenstaande tolwegen van telco's zouden veel overheden via nieuwe ITU-regulering het internet willen 'nationaliseren', afluisteren en censureren, zo wordt gevreesd.

Deze vrees wordt in Washington flink aangewakkerd om het huidige governancemodel van het internet te beschermen. Momenteel heeft namelijk de Amerikaanse overheid zelf bij praktisch alle regulerende internetinstanties het laatste woord.

Einde van open internet

Ook vanuit Europa zelf klinkt felle kritiek op de voorstellen van ETNO. "KPN en haar Europese collega's lanceren een keiharde aanval op de netneutraliteit, die we in Nederland onlangs nog bij wet hebben gegarandeerd", stelt GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini in een reactie.

"Wanneer de toegang tot een website of internetdienst, zoals Google of Twitter, afhankelijk wordt van de vraag of deze bereid is te betalen voor het gegenereerde internetverkeer, krijgen telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites en diensten te blokkeren. Het open internet zal dan verbrokkelen." GroenLinks in Europa wil dat Eurocommissaris Neelie Kroes 'krachtig afstand neemt' van het voorstel van de telecomproviders.