De vier grootste telecombedrijven van Europa, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia en Telefonica, willen binnen de gehele Europese Unie hun netwerken gaan delen. Dit om fragmentatie van de markten tegen te gaan en van Europa één telecommarkt te maken. Dit plan komt voort uit een gesprek tussen de telco's en Eurocommissaris van mededinging Joaquín Almunia achter gesloten deuren. Dat meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Gefrustreerd door regulering

De telco's liggen vaak in het thuisland wegens marktdominantie aan banden bij de waakhond, maar spelen in andere lidstaten vaak een ondergeschikte rol. Door gebruik te maken van elkaars netwerken zouden de bedrijven beter kunnen concurreren "met wereldwijde technologiebedrijven die gebruik maken van hun netwerken". Het is niet duidelijk voor welke rivalen de Europese telco's bang zijn. Dat kunnen telco's als AT&T, Verizon of BT zijn, die steeds meer voet aan de grond krijgen op het Europese vasteland.

Volgens de ingewijde zal het plan vooral op bezwaren van nationale toezichthouders stuiten, maar niet vanuit Brussel. Eurocommissaris Almunia heeft eerder aangegeven dat telecombedrijven naar de optie van netwerkdelen moeten kijken. Het alternatief, daadwerkelijke fusies, stuit op te veel antitrustbezwaren.

Pan-europese telecommarkt

Naast het delen van elkaars netwerken zouden de grote telco's ook gezamenlijk de kosten gaan delen, onder meer voor het uitrollen van kostbare glasvezelinfrastructuur. Het idee komt neer op een pan-Europese groothandel voor netwerkcapaciteit, open voor elk telecombedrijf. Maar diegene die zelf over een netwerk beschikt en dit ook openstelt, wordt hiervoor gecompenseerd. Zo kunnen de grote telco's ook in lidstaten waar ze zelf geen netwerk hebben lagere wholesaletarieven bedingen dan virtuele telecomoperators.