Er is nieuwe, zwaarwegende kritiek op het zeer omstreden plan van de Europese telecomlobbyclub ETNO voor een aparte tolweg op het internet. De Europese telecomtoezichthouders, verzameld in BEREC, laten in een verklaring geen spaan heel van het plan, dat 'slecht is voor de welvaart' en de toekomst van het internet.

Telcotolweg naast internet

ETNO presenteerde in juni een voorstel om via VN-organisatie ITU het internet reguleren zodat er een apart netwerk komt waar contentleveranciers betalen voor datadoorgifte. Een soort tolweg naast het bestaande internet. Het plan zal in december bij een belangrijke ITU-vergadering in Dubai in stemming worden gebracht.

Alhoewel bijvoorbeeld voormalig minister Verhagen zich een fel tegenstander toonde, leek er aanvankelijk behoorlijk wat steun voor het plan. Maar het tij lijkt gekeerd, nu steeds meer instanties en organisaties zich uitspreken vóór netneutraliteit en tegen de internettolweg.

Gevaar voor het internet

De VS heeft het ETNO-plan al resoluut gediskwalificeerd, en nu volgt de ongezouten kritiek van BEREC. Die organisatie constateert dat het toestaan van een apart netwerk waar de afzender betaald een achterhaald, onrealistisch en gevaarlijk idee is. “Het vormt een gevaar voor de voortgaande ontwikkeling van het internet, kan zeer schadelijk zijn voor consumenten en aanbieders (van bijvoorbeeld software en content), kan de toegang tot content frustreren en de digitale kloof breder maken", aldus BEREC.

De toezichthouders, die terugkijken op decennia van moeizame regulering van telecommonopolies, zien in het ETNO-plan een nieuwe poging van telco's om netwerken verregaand te controleren en er extra omzet uit te persen.

Steun brokkelt af

ETNO zelf was tot voor kort optimistisch over de kansen van het tolwegvoorstel bij de ITU. Maar half oktober heeft het belangrijkste machtsblok binnen ITU, de in CEPT verzamelde Europese telecomorganen, zich al formeel tegen het plan gekeerd.