"De commissie gaat binnenkort een plan presenteren om meer open source software te gaan gebruiken", zegt Valerie Rampi, woordvoerster voor Siiam Kallas de eurocommissaris van administratieve zaken. "In het document staat dat open source software nagestreefd dient te worden mits de software niet duurder is en in het beste belang van de Europese burger", zegt Rampi tegen de International Herald Tribune.

De stap is een potentiële strop voor Microsoft. Het bedrijf probeert de hang van overheden naar open source software tegen te houden.

Trend

"Er is groeiende trend van de commissie om open source software te promoten", zegt Carlo Piana, advocaat van de Free Software Foundation Europadie open source ontwikkelaars vertegenwoordigt.

De commissie heeft eerder al meerdere stappen ondernomen om voor administratieve software een open source variant te gebruiken. Volgens Piana verloopt deze overgang langzaam. "Er is een gat tussen voorstellen en het in gebruik nemen van deze software. Er is tijd nodig om de software in te voeren", legt hij uit.

De verwachte koerswijziging komt op het moment dat de commissie twee nieuwe mededingingszaken heeft lopen tegen Microsoft. In januari startte een onderzoek waar boven tafel moet komen of de softwaregigant misbruik maakt van haar dominante positie op tekstverwerkings- en spreadsheetgebied om rivalen te dwarsbomen. Er wordt ook onderzocht of de koppelverkoop van Internet Explorer in combinatie met Windows illegaal is.