Dit terwijl de Europese Commissie (EC) twee jaar geleden al een klacht van Intels concurrent AMD over de werkwijze van de chipfabrikant naar de prullenbak verwees. Naar nu blijkt is dit onderzoek nooit helemaal afgesloten.

"We onderzoeken deze klacht inderdaad nog steeds", bevestigt Amelia Torres, woordvoerster van de Europese Commissie. "Ons nieuwe onderzoek blijft in een verkennend stadium, maar het dossier heeft ons bureau nooit verlaten."

AMD diende in 2000 een klacht in bij de EC over de marketing- en licentiepraktijken van Intel. In 2002 concludeerde de Commissie na onderzoek dat de klacht 'ongegrond' was en dat het dossier snel gesloten zou worden. Dit is dus niet gebeurd.

Nadat de EC de klacht had afgewezen, is AMD de Commissie van informatie blijven voorzien waarvan het bedrijf dacht dat het relevant kon zijn voor zijn klacht.

Ook recentelijk heeft AMD nieuwe informatie over Intel doorgespeeld naar de EC, bevestigt Mike Simonoff, woordvoerder van AMD. Wat voor informatie dit is en of het tot 'heropening' van het onderzoek kan hebben geleid, wilde Simonoff niet zeggen.

Eerlijk

Intel zegt dat de EC vooralsnog geen verdere vragen heeft gesteld. "Wij zijn ervan overtuigd dat onze handelswijze eerlijk en rechtsgeldig is", aldus Chuck Mulloy, woordvoerder van Intel. De chipfabrikant zal ook nu alle medewerking verlenen, aldus Mulloy.

Intel voelt zich al langer onder druk gezet door Europa en Japan. Zo stelde de Europese Unie eerder dit jaar een onderzoek in om te kijken of Europese overheden, waaronder de Nederlandse, alleen Intel-computers van hun leveranciers wilden hebben.

Begin april viel de Japanse Fair Trade Commission (FTC) de kantoren van Intel binnen. De handelswaakhond onderzoekt of Intel onrechtmatige druk heeft uitgeoefend op pc-fabrikanten om alleen zijn chips te gebruiken. Ook AMD, Sony, Fujitsu en Toshiba zijn toen bezocht door de FTC.