Microsoft staat onder toenemende druk om aan de eisen te voldoen, aldus een zegsman. Indien Microsoft niet binnen enkele weken aan de opgelegde maatregelen voldoet, kan de softwarefabrikant mogelijk een fikse boete tegemoet zien.

Het geduld van de EU begint op te raken, zo blijkt uit de reactie van de woordvoerder. 'Ze hebben nu meer dan een jaar de tijd gehad', aldus de EU-vertegenwoordiger tegenover Cnet.

'Microsoft weet dat als ze niet naar onze tevredenheid [aan de eisen, red.] voldoen, we hen elke dag een boete op kunnen leggen van maximaal 5 procent van hun dagelijkse omzet.'

De Europese Commissie heeft besloten de specifieke deadline waarop Microsoft aan de eisen moet voldoen, niet openbaar te maken. Volgens de zegsman is deze datum bij Microsoft wél bekend.

In totaal heeft de EC drie maatregelen genomen om Microsoft te straffen: een boete van 497 miljoen euro, de verplichting een Windows-versie zonder mediaspeler uit te brengen en de eis dat de protocollen van Microsofts werkgroepservers onder licentie aan concurrenten werd vrijgegeven.

Vorige maand maakte Microsoft bekend dat het aan de belangrijkste protocoleisen van de Commissie had voldaan. Volgens de EU-zegsman worden er op dit gebied nog wel gesprekken gevoerd over de implementatie van de eisen met betrekking tot interoperabiliteit.

Ook zouden er nog wat puntjes openstaan die betrekking hebben op Windows XP N, Microsofts besturingssysteem zonder de mediaspeler. Microsoft wilde niet inhoudelijk reageren.