Dat blijkt uit een onderzoek vanIDC. In totaal leverden telefoonproducenten 45,8 miljoen mobiele telefoons aan West-Europese verkooppunten in het derde kwartaal. Een daling van acht procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Normaal gesproken is het derde kwartaal de periode waarin telefoonproducenten meestal verwachten het grote geld binnen scheppen, vanwege de komende vakanties. Alleen dit jaar bleef de totale vraag duidelijk achter bij de verwachtingen waardoor de toevoer van telefoons afnam.

IDC wijt dit aan de financiële crisis, maar het lijkt eerder een geval van oververzadiging van de markt. Veel West-Europese landen hebben onderhand meer mobieltjes dan inwoners.

Smartphones booming

De totale vraag mag dan teruglopen, het duurdere smartphonesegment laat klinkende groeicijfers zien. De West-europese smartphonemarkt groeit als kool, met maar liefst 58 procent in vergelijking met vorig jaar en 17,9 procent kwartaal op kwartaal. Duurdere smartphones zijn ook bij consumenten meer in trek, volgens Francisco Jeronimo analist van IDC. 'De interesse voor smartphones is niet alleen bij bedrijven toegenomen, maar ook bij gewone consumenten.'

Een belangrijke aanjager hierbij is uiteraard Apple en de gehypete iPhone 3G. Nog in hetzelfde kwartaal dat het gadget is geïntroduceerd, veroverde het meteen een marktaandeel van 4,3 procent van de gehele mobiele markt in West-Europa.

Samsung wint

Het Finse Nokia blijft koploper wat betreft het aanleveren van mobieltjes aan de West-Europese markt met een marktaandeel van 34,9 procent in het derde kwartaal. Maar Samsung begint steeds nadrukkelijker in de nek te hijgen van de Finnen. Samsung beschikt over 28,1 procent van het marktaandeel in mobiele telefoons.