De Europese politie Europol heeft het moeilijk met het gebruik van moderne technologische middelen door de georganiseerde misdaad. De leden van de meer dan zesduizend misdaadgroepen in Europa maken in toenemende mate gebruik van de meest technologische middelen en slaan hun data verspreid op in de cloud, net zoals hun slachtoffers doen. Daardoor hebben de huidige gangbare opsporingstechnieken, zoals het doorzoeken van computers en telefoons, minder succes.

Europol meldt het probleem in zijn jaarlijkse rapport over de Europese georganiseerde misdaad. Eerder deze week meldde privacyonderzoeker Rejo Zenger dat de Koninklijke Marechaussee afgelopen jaar 1850 maal een gegevensdrager van een reiziger op Schiphol heeft onderzocht. Dat is overigens iets minder dan het jaar ervoor, maar nog steeds substantieel meer dan in de jaren voor 2010. Sindsdien is het aantal digitale doorzoekingen op onze nationale luchthaven meer dan verdubbeld. Daarbij gaat het overigens vooral om de inhoud van mobiele telefoons.

Europol: wees voorzichtig met de cloud

Volgens Europol moeten burgers meer bewust worden gemaakt van de gevaren van cloudcomputing, zoals het bewaren van persoonlijke data in de cloud. “Zowel consumenten als zakelijke gebruikers maken zonder nadenken en haast achteloos gebruik van clouddiensten. Er kan meer worden gedaan in het verhogen van de alertheid bij internetgebruikers over wat de impact is van groeiend gebruik van clouddiensten op de veiligheid van persoonlijke en zakelijke informatie."

In het jaarlijkse rapport van Europol staat verder de overigens algemene signalering dat de georganiseerde misdaad in Europa, net als de brave burger, steeds meer gebruik maakt van internet en ICT. Met name fraude wordt op alle manieren via internet uitgevoerd vanwege het groot aantal potentiele slachtoffers dat kan worden bereikt. Identiteitsdiefstal, mensenhandel en de handel in drugs en namaakmedicijnen zijn andere criminele activiteiten die zich voor het overgrote deel naar internet hebben verplaatst. Eind vorige week deed de KLPD in zijn jaarlijkse Nationale Dreigingsbeeld eenzelfde waarschuwing.