Tegenstanders van encryptie voor de massa, zoals Europol en de FBI halen de vier ruiters van de infopocalyps erbij. Momenteel horen we vaak dat versleutelde iPhones en Androids tot dode kindertjes zal leiden. Ze willen hiermee druk op onder meer Apple en Google zetten om een 'gouden sleutel' in te voeren - oftewel een backdoor die opsporingsdiensten kunnen gebruiken,

Gebrek beveiligde communicatie

Maar andersom vaart de overheid wel bij het gebruik van encryptie, melden diverse beveilgingsexperts. Het stelt overheden in staat veilig te kunnen communiceren met bijvoorbeeld bronnen in landen als Iran en Syrië. Als encryptie niet wijdverspreid beschikbaar is, wordt het lastig om een beveiligde verbinding op te zetten met derden. 'Gouden sleutels' maken het er ook niet beter op.

Backdoors in software kunnen ook worden misbruikt door tegenstanders en dat brengt militaire operaties in gevaar, is sowieso een veelgehoord argument. En door versleuteling aan banden te leggen, komt ook de ontwikkeling ervan piepend tot stilstand. Dat is uiteindelijk gevaarlijk omdat er weinig nieuwe standaarden worden ontwikkeld.

Herhaling van de jaren 90

Deze discussie is deprimerend repetitief. In de tweede helft van de twintigste eeuw wilde de Amerikaanse overheid encryptie graag voor zichzelf houden en allerlei wetgeving stond het verspreiden van versleutelingssoftware in de weg. Daar werd uiteindelijk een einde aan gemaakt door Phil Zimmerman, die zijn versleutelingsmethode PGP online smeet.