Het vertrek van Ruiz is hiermee vervroegd van 4 januari 2010 naar nu. Hij heeft zijn ontslag in september al ingediend bij het bestuur van de afgestoten AMD-chipfabrieken. De topman neemt nu per direct verlof. Het bedrijf meldt dat dit vrijwillig gebeurt.

Geen commentaar

Noch GlobalFoundries, noch AMD of Ruiz zelf geven commentaar op de berichten dat Ruiz betrokken zou zijn bij de grote aandelenfraude waarbij de top van ict-bedrijven nog niet openbare bedrijfsinformatie doorspeelden aan aandelenhandelaars. De beoogde nieuwe ceo van IBM en een topman van Intels investeringstak zijn in staat van beschuldiging gesteld, en inmiddels al op non-actief gezet.

De van Motorola afkomstige Ruiz is in 2008 meegegaan met de afstoot van AMD's productietak, inclusief de kostbare chipfabrieken. Hij zou daarover informatie hebben gelekt aan Wall Street-handelaren. Het verzelfstandigde bedrijf wil chips produceren voor derden, naast natuurlijk ook AMD. Kort voor de opdeling van AMD is Ruiz de wacht aangezegd; hij is na zeven kwartalen op rij verlies vervangen als ceo van AMD.