Oud Facebook-medewerkers Eric Frenkiel en Nikita Shamgunov zeggen dat het door hun ontwikkelde MemSQL de snelste relationele database ooit is. Vergeleken met een traditionele database kan MemSQL dertig keer zo veel query's aan en zou het ook volledig compatibel zijn met MySQL. MemSQL draait op 64-bit Linux en heeft idealiter multi-core processors met daarnaast minimaal 8 GB aan RAM-geheugen nodig.

Ervaringen Facebook meegenomen

De ontwikkelaars zouden hun ervaringen bij Facebook - en in het geval van Shamgunov ook Microsoft - hebben gebruikt om tot een 'nieuwe generatie database' te komen. “MemSQL plaatst data in het geheugen en vertaalt SQL in C++ voor een uiterste optimalisatie in het uitvoeren van query's", valt er te lezen op de website waar ook een gratis testversie beschikbaar is voor Amazon AMI, CentOS, Debian, Fedora, OpenSUSE, Red Hat en Ubuntu. Deze testversie kent overigens wel een 10 GB limiet. Op Github is ook een workload simulator gepost.

Erkende benchmarks ontbreken

Hoewel de genoemde 80.000 query's een indrukwekkend aantal is, komt er uit een aantal hoeken commentaar. Zo schrijft I Programmer dat het pas interessant zou zijn wanneer MemSQL enkele testen van de Transaction Processing Performance Council (TPC) zou uitvoeren om te zien hoe de database zich verhoudt tot erkende benchmarks. Ook op fora worden twijfels geuit over de potentiele snelheden die MemSQL zegt te halen.

MemSQL zelf komt met een video die MemSQL en MySQL tegen over elkaar zet: