Het nieuwe sociale netwerk Path.com is sinds dit weekend live en speciaal gericht op het delen van ervaringen met echte vrienden en familie. De oprichters van Path noemen hun netwerk 'The Personal Network' en ze hopen dat het een plek wordt "waar iedereen zich altijd op zijn gemak voelt en zichzelf kan zijn".

In tegenstelling tot andere sociale netwerken die vooral gericht zijn op het verzamelen van veel vrienden en informatie over jezelf te delen met de rest van de wereld is Path dus bedoeld voor een beperkte groep intimi. Er kunnen maximaal 50 personen toegevoegd worden aan een Path-profiel en de dienst is opgebouwd rond foto's, en niet rond tekst. Gebruikers worden aangespoord om foto's te delen en die te taggen met mensen, plaatsen en dingen zodat de foto relevant wordt voor familie en vrienden.

Er mist een hoop

ReadWriteWeb merkt op dat er nog een hoop dingen ontbreken aan Path. Zo kunnen de foto's niet worden bediscussieerd en kunnen er geen bestaande foto's uit de albums van mobiele telefoons worden geplaatst. Ook is het onmogelijk om de foto's alsnog op flickr of Facebook te zetten. Ook is het onmogelijk om vrienden te vinden door ze via andere platformen te importeren. Gebruikers zijn niet in staat om iemand terug te volgen tenzij er een e-mailadres wordt ingevoerd. Dit alles leidt ertoe dat het moeilijk is om vrienden te vinden.

Opvallend aan Path is dat ze juist de strategie volgen waar Facebook afgelopen december vanaf zag toen het sociale netwerk de privacy-instellingen default omzette van afgeschermd naar publiek. Een andere parallel is te trekken met een van de eerste ideeën voor Facebook. In het begin was het sociale netwerk enkel gericht op Harvard-studenten. Het draaide dus om een kleine groep insiders, iets dat Path ook nastreeft, zei het op een minder rigide manier.

Veel investeerders

Naast zwaargewichten Morin en Fanning (niet te verwarren met eveneens oprichter van Napster Sean Parker die eerder al bij Facebook betrokken was en nog een deel van de aandelen van dat netwerk bezit) zijn er ook een aantal grote investeerders die Path ondersteunen. Naast bedrijven als Index Ventures, First Round Capital, Founders Fund en Betawors zijn er ook een aantal zogenaamde angels aangetrokken. Bekende namen als acteur Ashton Kucher, Kevin Rose, Dustin Moskovitch (Facebook), Marc Benioff (Salesforce.com) en Paul Buchheit (uitvinder van Gmail) om er maar een paar te noemen. ReadWriteWeb heeft de volledige namenlijst van investeerders.

Op dit moment is Path online te vinden en bestaat er een iPhone app. Er wordt nog gezocht naar een BlackBerry en Adroid-ontwikkelaar.