De Jong (1955) was tussen 1993 en 2005 werkzaam bij KPN. Hij was executive vice-president Corporate Development bij KPN Mobile. Daarvoor gaf hij leiding aan de afdeling corporate strategy & regulatory affairs, na zijn start als manager strategie bij de afdeling Netwerk Services.

De Jongs verleden bij het telecombedrijf is pikant omdat de OPTA moet toezien op de activiteiten van KPN. In het verleden lagen KPN en de OPTA regelmatig overhoop over besluiten van de telecomtoezichthouder.

OPTA-voorzitter Chris Fonteijn beschouwt het KPN-verleden van De Jong als een voordeel. "Hij verenigt ervaring in het bedrijfsleven met een wetenschappelijke achtergrond. Dat is een perfecte combinatie voor ons werk." De Jong is gepromoveerd in de economie en was van 1990 tot 2005 bijzonder hoogleraar 'Economie van de Dienstensector' aan de Universiteit van Amsterdam.

De Jong treedt op 1 februari aan als lid van het college van de OPTA. De benoeming geldt voor vier jaar. Hij volgt Herman van Karnebeek op. De Jong gaat zijn collegelidmaatschap vervullen op parttime basis.