"Het was 'Steve's way or the highway", duidt ex-Microsoft-topman Joachim Kempin de managementstijl van ceo Steve Ballmer. De topman duldt volgens Kempin niet alleen geen tegenspraak, maar smoort potentiële uitdagers voor de post van hoogste baas. Dit zou het plotse vertrek verklaren van Windows-baas Steven Sinofsky, die na een reeks van successen ineens buiten Microsoft verder ging. Sinofsky werd wel gezien als toekomstig ceo.

'Ballmers schuld'

Microsoft-veteraan Kempin, die daar in 1983 aan de slag ging, doet nu een boekje open over het bedrijf dat hij in 2002 heeft verlaten. De senior vice-president van toen doet dit letterlijk: in zijn boek Resolve and Fortitude, dat nu uitkomt. Daarin stelt de oudgediende dat Microsoft de omslagen in de tech-industrie van de afgelopen tien jaar volledig heeft gemist.

De schuld voor dat mislopen en voor andere misstanden legt hij bij ceo Ballmer. Wat Microsoft volgens de lang geleden opgestapte Kempin nodig heeft, is vers bloed en dan wel gelijk aan de top. Een "grote verandering in het management" is nodig om Microsoft weer in de race te krijgen, citeert persbureau Reuters uit het onthullende boek.

Strijd om de top

Ballmer is niet de juiste leider om Microsoft weer in het zadel te krijgen, argumenteert de topman die lang geleden onder die ceo viel. Kempin stelt dat hij wel groot respect heeft voor Steve Ballmer, maar dat hem 'offeren' nodig kan zijn ten gunste van het bedrijf. Ballmer, die ook uit de begintijd van Microsoft stamt, is al sinds 2000 ceo van het softwarebedrijf.

Volgens Kempin heeft de ceo sindsdien alle mogelijke opvolgers tegengewerkt en eruit gewerkt. Daaronder ook de van HP afkomstige Rick Belluzzo, schrijft Kempin. Die topman heeft de Xbox-gameconsole succesvol op de markt gebracht en daarmee Microsoft eindelijk een plek in de woonkamer bezorgd. Belluzzo werd nog operationeel directeur (coo) bij Microsoft en is toen na 14 maanden plots vertrokken. "Je krijgt geen ademruimte", als je een mogelijke concurrent van Ballmer bent, vat Kempin samen.

Rechterhand van Gates

De nu openlijk kritische ex-topman stond jarenlang dicht bij Ballmers voorganger Bill Gates. Bovendien heeft Kempin de scepter gezwaaid over de verkoop van Windows aan pc-makers, waarbij ook de bindende - en later omstreden - oem-contracten onder zijn verantwoordelijkheid vielen.