Eucalyptus Systems werd vorig jaar na het ophalen van 5,5 miljoen dollar opgericht om het eerder academische Eucalyptus-project te commercialiseren. Met het open source project kunnen privéclouds worden opgezet die compatibel zijn met de API's van Amazons eigen EC2. In Ubuntu 9.10 is Eucalyptus geïntegreerd onder de naam Ubuntu Enterprise Cloud.

Eucalyptus heeft nu in een persbericht aangekondigd dat Mårten Mickos de huidige CEO Woody Rollins opvolgt. Rollins wordt CFO en zegt in het persbericht dat Mickos met zijn ervaring in het opbouwen van een open source business het bedrijf zal helpen in zijn transitie van "startup tot duurzame marktleider". Rich Wolski, oprichter en CTO van Eucalyptus Systems, hoopt dat Mickos het bedrijf kan laten profiteren van hun huidige positie als de facto standaard voor privéclouds.

Van 2001 tot februari 2008 was Mickos CEO van MySQL AB, het Zweedse bedrijf achter de open source database MySQL. Toen verkocht hij het bedrijf voor een miljard dollar aan Sun, waar hij senior vice president van de databasegroup bleef tot februari 2009. Sindsdien bleef het wat stil rond Mickos, al trad hij vorig jaar toe tot de raad van bestuur van RightScale, een bedrijf dat een volledig beheerplatform voor clouds aanbiedt en nauw samenwerkt met Canonical. In september werd hij 'entrepreneur in residence' bij venture capitalist Benchmark Capital, dat in 2001 in MySQL AB investeerde, in 2008 in RightScale en vorig jaar in Eucalyptus Systems.

Bron: Techworld