Ze verwacht de eerste producten met daarin haar innovatieve schermtechnologie halverwege volgend jaar te gaan leveren. Mede door de ultrazuinige schermen moeten de appataren 20 tot 40 uur kunnen draaien zonder opgeladen te hoeven worden.

De mede-ontwerper van de XO-laptop, de goedkope laptop voor een One Laptop Per Child Project, startte begin dit jaar eigen nieuwe onderneming, Pixel Qi, dat nu dus behalve zuinige schermen ook complete systemen op de markt wil zetten.

Commerciële concurrent

Critici verweten Jepsen haar vertrek bij het One Laptop Per Child project omdat dat een non-profitorganisatie is en door de technologie van de XO-laptop te gebruiken, zou zij de commerciële vruchten plukken van het project.

Jespen trekt zich duidelijk weinig aan van de kritiek en gaat de XO nu keihard beconcurreren.

Om dit te realiseren opende zij een tweede kantoor, naast de thuisbasis in San Francisco, op het eiland Taiwan. Zo verloopt de samenwerking tussen de Taiwanese hardwareproducenten beter en kan ze de technologie implementeren in commerciële producten.

Het eiland telt veel ontwikkelaars van laptops en onderdelen daarvoor. Het Taiwanese Chi Mei Optoelectronics werkt bijvoorbeeld aan de schermen voor de XO-Laptop, maar Jespen wil niet kwijt met welke fabrikant zij in zee is gegaan.

Meer innovaties

Het zuinige scherm van Jespen zou ook in het volle zonlicht nog uitstekend beeld blijven bieden en gevuld met HDTV kwaliteit kleurenpatroon. De goedkope XO-Laptop, voornamelijk bedoeld voor kinderen in de Derde Wereld, ontbeert een dergelijkeuitgebreide kleurenmodus.

Jepsen wil verder gaan met deze technologie. "Maar we hebben een rij aan innovaties klaar liggen die het OLPC scherm voorbij streven." Schermen van laptops en netbooks zijn een van de meest energieslurpende onderdelen van dergelijke apparaten.

Over prijzen van Pixel Qi apparaten is nog niks bekend. Jespen beloofde begin dit jaar een goedkope laptop te gaan produceren die minder dan 75 dollar gaat kosten.