David Stutz, voormalig 'group program manager' voor het Shared Source Common Language Initiative, heeft zijn aangepaste 'ontslagbrief' op internet geplaatst. Het Shared Source programma van Microsoft is opgezet als een alternatief voor open-source: deelnemers kunnen de broncode van Microsoft wel bekijken, maar niet aanpassen.

Stutz meent dat Microsoft in zijn strijd tegen open-source dezelfde fouten maakt als bij de opkomst van internet. Destijds liet Microsoft internet lange tijd links liggen. "Open-source software is net zo belangrijk als internet was en ontwikkelt zich snel tot een legitiem alternatief voor Windows", schrijft Stutz.

Stutz schetst een scenario waarin Microsoft zal verdwijnen als het zich niet tijdig aanpast aan de veranderende omstandigheden. "Het is niet alleen Linux. Linux is zeker een gevaar voor Microsofts allesbehalve perfecte serversoftware en vormt dat op termijn ook voor zijn desktopsoftware. Maar open-source software in het algemeen, vooral die op het Windows-besturingssysteem werkt, is een veel groter gevaar."

De voormalige Microsoft-medewerker hekelt de eenvormigheid van de Microsoft-software. "Microsoft verkoopt Office, terwijl mensen slechts een klein deel van Word of een deel van Access nodig hebben. Microsoft verkoopt Windows, maar een kleine organisatie heeft misschien alleen een website of fileserver nodig."

Brandstof

Open-source software slaagt er volgens Stutz veel beter in om aan die wensen van consumenten en bedrijven tegemoet te komen. "Om akelige gevolgen te voorkomen, zou Microsoft de open-source benadering moeten omarmen."

Microsoft zegt in een verklaring dat het gebruikelijk is dat opgestapte werknemers een open brief schrijven. Volgens het softwarebedrijf is het belangrijke brandstof voor discussies.

"David Stutz heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het denken over open source bij Microsoft en Microsoft deelt voor een belangrijk deel de toekomstvisie van David." Wel komen belangrijke innovaties 'voornamelijk van commerciële softwarebedrijven zoals Microsoft', stelt Microsoft.