Psychiaters vinden dat er meer onderzoek nodig is voordat deze conclusie kan worden getrokken, zo bleek zondag tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Medical Association.

"Er is niets dat suggereert dat het gaat om een complexe psychologische ziekte die lijkt op alcoholisme. Het woord verslaving wordt hier dan ook niet aan verbonden", zegt Stuart Gitlow van de American Society of Addiction Medicine.

Volgens Reuters diende een groep invloedrijke artsen een voorstel in om het excessief spelen van computerspellen te definiëren als verslaving en op te nemen in een handleiding die door de American Psychiatric Association wordt gebruikt om een diagnose te stellen van mentale ziektes.

Voordat het debat begon, krabbelde het comité echter al terug en raadde de American Psychiatric Association aan om het voorstel in overweging te nemen als er een nieuwe revisie van de handleiding moet verschijnen. De American Psychiatric Association heeft aangegeven dat als er wetenschappelijke ondersteuning is, het mogelijk in 2012 in de handleiding wordt geplaatst.

Een aantal artsen blijft echter van mening dat 'gameverslaving' dezelfde symptomen vertoont als alcoholverslaving. "Je ziet dezelfde ontkenning, dezelfde rationalisatie en in beide gevallen zijn mensen niet in staat om de gewoonte op te geven", zegt Thomas Allen van Osler Medical Center.