Het Service Pack is na een korte b├Ętaperiode beschikbaar gesteld. De release notes werden afgelopen maandag al gepubliceerd op Technet.

Belangrijke verbeteringen zitten in replicatie- en de e-mail-reparatiefunctie. De verbeterde replicatiefunctie moet de gegevens veilig houden van eventuele crashende servers en andere problemen waar Exchange tegenaan kan lopen. De kans op gegevensverlies moet daarmee flink worden verminderd.

E-mails repareren

Microsoft heeft ook een online e-mail-reparatiefunctie in Exchange 2010 aangebracht. Bij een eventuele crash moet deze in staat zijn om de mailbox terug te halen. Beheerders kunnen de New-MailboxRepairRequest-cmdlet gebruiken om mailboxen te repareren. Daarnaast zijn de opslaglimieten zijn opgerekt.

Tijdens installatie is het mogelijk om Windows-rollen en functies te kiezen, per Exchange 2010 SP1 Serverrol. Voorheen moesten de rollen per serverrol handmatig worden ingesteld. De serverrollen zelf zijn ook aangepast op de gebieden van Clienttoegang en Unified Messaging.

Clouddienst

Exchange 2010 beschikt nu ook over directe ondersteuning voor multi-tenancy, waarmee een enkele Exchange Server-installatie meerdere gebruikers kan bedienen. Exchange kan zo worden gebracht als een clouddienst door hostingdiensten. Voorheen waren ze daarvoor aangewezen op losse componenten die ook nog eens alleen geschikt waren voor Exchange 2007.

Bron: Techworld.nl