Bij alle communicatie rondom Exchange 2010 ontbrak nog de bevestiging dat het product ook onderdeel wordt van een volgende release van Windows Small Business Server. Volgens Brandon Hoff, Senior Product Manager voor Exchange, zal die release er zeker nog komen. "Er zijn nog genoeg klanten die hun mailserver zelf willen beheren en die daar ook een juist businessmodel voor hebben", aldus Hoff. Bovendien biedt Exchange 2010 een aantal nieuwe functies die het beheer ook voor een kleinere organisatie vergemakkelijkt. Vooral de sterk verbeterde datazekerheid waarbij Exchange in combinatie met een simpele JBOD van standaard SATA-schijven mail redundant kan opslaan en constant repliceren, maken het beheer eenvoudiger.

Toch zullen volgens Hoff uiteindelijk de meeste klanten en zeker ook die in het MKB-segment, hun e-mail buiten de deur als dienst afnemen. "De eisen die een systeem als Exchange stelt in vergelijking tot de IT-middelen die deze bedrijven in huis hebben, maken uiteindelijk het outsourcen van in elk geval de mailservers de beste keuze." Volgens Rene van Dormolen van Microsoft Nederland loopt Nederland hierbij zelfs voorop. "Als het gaat om de aantallen beheerde mailaccounts is Microsoft in Nederland met haar cloudversie van Exchange het op vier na meest succesvol van alle landen waar Microsoft hosted Exchange aanbiedt." Volgens van Dormolen schuwen juist grote bedrijven de keuze voor een hosted-versie van Exchange niet.

Nieuwe Small Business Servers

Volgens van Dormolen is Microsoft ook druk doende is de verschillende server-bundels die het speciaal voor het midden en kleinbedrijf samenstelt, te evalueren en nieuw samen te stellen. Hoewel verdere informatie hierover nog ontbreekt ligt het voor de hand dat Microsoft in elk geval ook een versie van Small Business Server zal aanbieden waarin lokaal te installeren services direct al aangevuld worden met een online versie van Exchange.

Hoff ziet nog genoeg uitdagingen voor het bedrijfsleven als het gaat om Exchange en communicatie. "Tot zover hebben eigenlijk alleen grote bedrijven met Exchange 2007 ook de mogelijkheden van Unified Communications aan de medewerkers beschikbaar gesteld. Daar is nog veel winst te halen."

Bron: Techworld