KitKat heeft e-mailproblemen met Exchange. Opvallend genoeg lopen de klachten uiteen: waar de één last heeft van het helemaal niet kunnen configureren van Exchange-mail, hebben anderen juist weer alleen problemen met het ophalen van e-mail, terwijl weer anderen merken dat de mailverbinding de accu sneller leeg trekt. Waar hebben we dat eerder gehoord? Inderdaad: bij Apple’s iOS 6.1.

Alleen bij nieuwe accounts?

Bij Android 4.4 lijkt het te gaan om de manier waarop KitKats Exchange-apk certificaten en logingegevens bewaart. Veel gebruikers die een upgrade hebben gemaakt vanaf Jelly Bean melden dat er geen problemen zijn met bestaande certificaten, maar juist wel met nieuw gemaakte connecties.

Een ander teken dat de oorzaak inderdaad hier ligt is dat verschillende 3rd-party apps die gebruik maken van Google’s implementatie van het Exchange-protocol dezelfde problemen ondervinden, en die met een eigen variant niet. Ook de encryptie, zoals die bij zakelijke SD-kaarten, lijkt bij te dragen aan de problemen, meldt Android Police.

Update aangekondigd

Android-ontwikkelaars bevestigen de bugs. Op het ontwikkelaarsplatform schrijven zij dat er intern een oplossing is gevonden en dat de eerstvolgende update een einde zal maken aan de problemen.

Tot die tijd komt Android Police met tips voor workarounds. Gebruikers kunnen certificaten opnieuw instellen, de synchronisatie opnieuw inschakelen of push-mail uitschakelen ten faveure van een polling frequentie, waarbij er eens in de zoveel tijd connectie wordt gemaakt met de server.

Ook Android heeft Exchange-verleden

Waar iOS en Exchange een lange traditie hebben van strubbelingen met Exchange ActiveSync en mobiele apparaten, zijn de problemen met Android vaak onderbelicht. Webwereld meldde in februari al dat synchronisatieproblemen met Android-clients niet bepaald zeldzaam zijn. Volgens Windows-expert Tony Redmond zou Microsoft niet streng genoeg zijn bij de implementatie van derden van zijn Exchange ActiveSync (EAS)-protocol.