De nieuwe technologie, die direct push technology wordt genoemd, zal al aanwezig zijn in de community technology preview (ctp) van Exchange Server 2003 SP2, die vrijdag wordt uitgebracht. De volledige versie van SP2 zal aan het einde van het jaar beschikbaar zijn, belooft Microsoft.

Door de direct push technologie staat de mailserver direct in contact met de mobiele telefoon. Er hoeft dus geen sms meer te worden verstuurd, als er een nieuwe e-mail is gearriveerd.

Volgens John Starkweather, productmanager bij Microsoft, hebben Windows Mobile apparaten zo dezelfde functionaliteit als de populaire BlackBerry. Starkweather merkt op dat er naast Exchange geen aanvullende middleware nodig is, zoals bij de Blackberry.

Wie gebruik wil maken van de nieuwe technologie, moet wel een mobieltje hebben met het Windows Mobile 5.0 Messaging and Security Feature Pack. De eerste mobiele telefoons die met deze software zijn uitgerust, verschijnen pas volgend jaar, geeft Starkweather toe.

Gebruikers die al een Windows Mobile apparaat bezitten, of er in het komende half jaar één kopen, kunnen de software rond november downloaden.

Het tweede service pack voor Exchange Server 2003 SP2 zal, naast de direct push technology, ook andere verbeteringen bevatten zoals een spamfilter, sender id-support en een technologie die bedrijven helpt om phishing mails te blokkeren.