De geruchten dat Chello en [email protected] gaan samenwerken, circuleerden al langer. Nu is het echter zover. Vandaag komen de twee partijen in Londen met een aankondiging over het nieuwe bedrijf Excite Chello. De hoofdkwartieren van het nieuwe bedrijf komen in Londen en in Amsterdam.

Hiermee is de beursgang van Chello, die eerder dit jaar zou plaatsvinden, definitief van de baan. In plaats daarvan zal Excite Chello volgend jaar een notering aanvragen. De beursgang van Chello werd tot twee keer toe uitgesteld, officieel vanwege gesprekken met strategische partners.

De Financial Times – dat vanmorgen de primeur had - schat de waarde van de nieuwe combinatie op zo'n 5,5 miljard euro. [email protected] en Chello-moeder UPC worden de grootaandeelhouders met ieder een belang van 50 procent. Chello-baas Roger Lynch zal de leiding krijgen van de nieuwe kabelgigant.

Excite Chello begint in 15 landen – waaronder Nederland - met de levering van haar diensten aan meer dan 30 miljoen huishoudens. Het bedrijf zal zich niet alleen concentreren op PC's maar ook op TV, mobiele telefoons en andere apparaten. Momenteel heeft de combinatie 300.000 breedband-abonnees. De twee partijen spreken in een korte persverklaring van het 'grootste breedbandbedrijf buiten de VS'.

Een sleutelrol in dit alles speelt AT&T. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk al een belang in [email protected] en via haar dochter Liberty Media sinds kort ook in UPC en dus ook Chello. Liberty Media investeert 200 miljoen euro in de combinatie.

In Nederland is @Home met haar kabeldiensten via het netwerk van Essent vooral actief in het oosten en het zuiden van het land, Chello via het UPC-netwerk in de Randstad, Brabant en het noorden. Samen bereiken ze dus ongeveer heel Nederland. Bovendien zijn beide concerns bezig met de introductie van ADSL.Eerdere relevante berichten: @Home en Chello ook via ADSL de huiskamer in (11 juli 2000) AT&T-dochter koopt belang in UPC-moeder (26 juni 2000) Chello in gesprek met [email protected] (08 juni 2000)