Naast Forstall ontslaat Apple nog een topmanager. Formeel is beiden gevraagd om op te stappen. Het tweede topontslag betreft John Browett die nog geen jaar geleden was overgestapt van winkelketen Dixons naar Apple. Daar was hij sinds januari dit jaar verantwoordelijk voor de fysieke winkels van Apple zelf.

Cultuurclash

De voormalig Dixons-topman, die daar sinds december 2007 in dienst was, zou niet passen binnen Apple's bedrijfscultuur. Daarnaast heeft hij volgens de Wall Street Journal enkele fouten gemaakt. Daaronder het verkeer doorvoeren van een nieuwe formule voor personeelsbezetting in de Apple Stores. Dat heeft het aantal werkuren voor het winkelpersoneel te drastisch ingeperkt.

Terwijl Browett bijna meteen weg is bij Apple, blijft Forstall officieel nog aan als adviseur van ceo Tim Cook. Dat is echter tot komend jaar. Volgens de Wall Street Journal heeft de iOS-topman al langere tijd problemen binnen Apple. Zo zou hij meerdere conflicten hebben gehad met andere topmanagers binnen Apple. Forstall was een vertrouweling van de vorig jaar overleden ceo en grondlegger Steve Jobs.

Excuusbrief

Wat het hoofd van Apple's divisie voor mobiele software de das om heeft gedaan, is echter het debacle van de eigen Maps-dienst op iOS. Die kaartendienst is met iOS 6 ingevoerd, waarbij het concurrerende Google Maps is verwijderd van Apple's mobiele besturingssysteem. Apple Maps bleek flinke fouten en onnauwkeurigheden te bevatten, wat ceo Tim Cook heeft gedwongen openlijk excuses aan te bieden. Naar verluidt heeft Forstall geweigerd zijn handtekening te zetten onder Apple's excuusbrief aan klanten.

Update:

Vanwege de ontslagen topmensen, plus andere verschuivingen aan de top bij Apple, krijgen diverse hoge managers meer taken en verantwoordelijkheden. Daaronder ook topdesigner Jonathan Ive, die voortaan het ontwerp van gebruikersinterface aanvoert voor alles wat het bedrijf doet. Het omstreden Apple Maps komt samen met de iOS-spraakfunctie Siri onder topman Eddy Cue te vallen, die al Apple's divisie voor internetsoftware en online-diensten leidt.