Techbedrijven zijn verantwoordelijk voor een groter deel van de economie van een land, maar hebben veel minder mensen in dienst dan traditionele bedrijven. Daardoor lijkt het economisch met het land als geheel goed te gaan, maar stijgt de werkloosheid en dalen de lonen. Dat zien veel economen als oorzaak van het verlies van economische groei, zo meldt Bloomberg.

Kleine bedrijven en startups raken verder vermorzeld tussen de giganten en omdat innovatie minder hard nodig is om een concurrentiepositie te behalen, wordt er minder geïnvesteerd in R&D. Het probleem is dat traditionele marktorganen zich weinig met techgiganten bemoeien, bijvoorbeeld omdat regelgevers zich niet druk maken over hogere consumentenprijzen bij een grote tech-overname - consumenten betalen immers niets voor de diensten.

Bloomberg wijst erop dat het afgelopen decennium techbedrijven 131 miljard dollar aan overnames hebben gedaan, maar dat toezichthouders zich daar nauwelijks mee bemoeid hebben. Bij zulke consolidatie in traditionele markten zouden mededingingsautoriteiten onderzoeken zijn gestart.Antitrustwetgeving moet dan ook worden gemoderniseerd voor de 21ste eeuw, adviseren diverse deskundigen.