Dinsdag ontplofte een laptop met een lithium-ion batterij van LG, zonder dat hierbij gewonden zijn gevallen, berichten De computer was eigendom van een Zuid-Koreaanse journalist van de krant Chosun Ilbo.

Onderzoek

LG Chem, het chemiebedrijf dat de oplaadbare batterij heeft gemaakt, heeft een onafhankelijke partij gevraagd om de zaak te onderzoeken, meldt Bloomberg. Intussen onderzoekt ook LG Electronics wat er is gebeurd. Het bedrijf verwerkt de batterijen in haar laptops.

Als LG alle batterijen moet terugroepen zal dat een grote financiële strop voor de Zuid-Koreaanse bedrijven betekenen. Een grote recall van lithium-ion batterijen kostte Sony ruim 316 miljoen euro. Vorig jaar moesten Matsushita en Sanyo ook al partijen batterijen terugroepen.

Gevolgen

Na het bericht over de ontplofte laptop daalden de aandelen van LG Electronics op de Koreaanse beurs met 5,7 procent en die van batterijmaker LG Chem met 4,7 procent. Een analist van CJ Asset Management te Seoel meent dat een terugroepactie grote financiële gevolgen kan hebben. LG Chem en Electronics zijn niet geheel afhankelijk van de verkoop van laptops en batterijen. Ongeveer 8 procent van de gehele winst van LG Electronics kwam in het derde kwartaal van 2007 voort uit de verkoop van pc's en laptops.

Volgens Steve Kim, woordvoerder van LG Chem, levert het bedrijf ook lithium-ion batterijen aan Dell en Hewlett-Packard. De verkoop van het ontplofte type is goed voor zo'n 3 procent van LG Chems inkomsten over 2007.