Internet Explorer 5.0, de werktitel die Microsoft aan zijn toekomstige browser heeft gegeven, gaat ondersteuning bieden voor vector graphics. Dit grafische bestandsformaat is veel kleiner dan de GIF's waaruit nu nog veel homepages worden opgebouwd. En het biedt de mogelijkheid om een plaatje te vergroten of te verkleinen zonder dat er al te veel verlies aan kwaliteit optreedt.

Door te kiezen voor vector-geori├źnteerde beelden kunnen ontwerpers van homepages voortaan hun beelden maken in Adobe Illustrator of Macromedia FreeHand zonder dat ze zich hoeven af te vragen in welke resolutie de surfer het beeld straks zal opvragen.

Met het oog op de zakelijke markt gaat Microsoft volgens bronnen de ondersteuning van 3D-technologie uitbreiden: het pas aangekochte Dimension X moet daar de techniek voor gaan leveren. Met meer 3D-opties moet het Internet ook aantrekkelijk worden voor CAD/CAM-toepassingen, het industrieel ontwerpen op computers. Een andere zakelijke toepassing die de softwarereus voor ogen heeft is desktop conferencing.

De nieuwe browser wordt ook voorzien van de QuickWeb-technologie van Intel (zie Rapper web met sneller beeld). Ook voegt Microsoft FTP-uploads via TCP/IP toe: Explorer kan nu alleen nog bestanden downloaden, niet versturen. Netscape Navigator biedt die optie al wel.

FTP-uploaden biedt de mogelijkheid om een bestand van je bureaublad te halen, bijvoorbeeld een Word-document, en in de browser te laten 'vallen': het wordt dan verscheept naar de server waarop je op dat moment zit. Anderen kunnen het dan van dezelde plek oppikken.

De upgrade voor de browser wordt bij Microsoft al een week of vier getest. Volgens ingewijden zal versie 5.0 van de 'verkenner' voor het eind van dit jaar op het World Wide Web worden losgelaten. Microsoft onthoudt zich van commentaar.