Een programmeur uit Singapore heeft een Java-applet geschreven dat de desktop van Windows, het Start-menu of actieve venster met pixels kan overschrijven. Alle teksten, ikonen of mappen in beeld worden weggevaagd. Er gaat geen informatie verloren, maar de applet bemoeilijkt de bediening van de computer wel omdat de grafische interface zijn gezicht verliest.

Hetzelfde effect kan worden bereikt met sommige, commerciële screensavers. Alleen wordt daarbij met een enkele toetsdruk of muisklik het beeld weer hersteld. Explorers' beeld blijft beschadigd.

De programmeur heeft de bug tot Ghosting gedoopt en een demo van de applet op zijn homepage gezet.

Microsoft geeft toe dat het Java-programmaatje het beeld op het scherm van een PC kan wissen, als er gebruik wordt gemaakt van Internet Explorer 4.0 of Windows 98 (de bèta-versie, waarin de browser in het besturingssysteem is geïntegreerd). Om de applet zijn werk te laten doen moet de Active Desktop in IE zijn ingeschakeld. Daarmee kunnen web-elementen, bijvoorbeeld een aandelen-ticker of plaatjes, rechtstreeks op het bureaublad worden geplaatst.

De softwarereus wil niet spreken van een echte bug of beveiligingsgebrek, maar noemt Ghosting een pesterig programma. Microsoft heeft nog niet besloten of er een patch zal worden gemaakt.

De enige manier om aan de bug te ontsnappen is de Internet Explorer beëindigen met Control-Alt-Delete. Om problemen bijvoorbaat uit de weg te gaan kan ook de Java-optie in de browser worden uitgeschakeld.