In de provincie Limburg is een schandaal ontstaan nadat dit weekend uitkwam dat SP-statenlid Pierre Diederen wekenlang zeer politiek pikante interne mailtjes heeft ontvangen die waren geadresseerd aan CDA-Statenlid Harry Huijts.

Voor de lokale SP waren de emails gefundenes fressen en Diederen heeft de gevoelige informatie dan ook dankbaar gebruikt voor politiek gewin, zo erkent hij. "Natuurlijk brachten de mails mij voor een dilemma. Uiteindelijk heb ik er samen met mijn partijgenoten voor gekozen de informatie te gebruiken", aldus Diederen tegenover nieuwsdienst Novum.

Emailgate

Een woordvoerder van de provincie stelt dat het om een 'menselijke fout gaat bij de afdeling automatisering', maar de SP twijfelt daaraan. Omdat het volgens Diederen bijna alléén maar 'explosieve' emails waren, vermoedt hij dat er bewust is gelekt. Dat vermoeden wordt gesterkt omdat hij in zes weken tijd slechts twaalf CDA-mailtjes ontving, bijna alle politiek sensitief. Volgens Diederen bewijst de 'onderschepte' correspondentie dat binnen het CDA macht belangrijker is dan inhoud.

Het CDA in de provincie is woedend en heeft een brief naar de gouverneur gestuurd om de zaak diepgravend te onderzoeken. CDA Limburg vindt de handelswijze van de SP 'verwerpelijk, laakbaar en niet integer' omdat de fout (of lek) niet snel door de partij is gemeld, de emails zijn ingezien en de informatie gebruikt voor poltieke doeleinden. Het SP-Statenlid stelt wel degelijk het CDA te hebben verwittigd van het lek.