Een nieuwe optie in de mail- en nieuws-client van Microsoft die gebruikers helpt bij het versturen van grote bestanden via electronische post kan worden benut om mailservers te laten struikelen.

Veel Internet-providers leggen beperkingen op aan de omvang van een bijgesloten bestand (attachment). Gebruikers van Outlook Express kunnen die beperkingen omzeilen door grote files in kleine partjes te verdelen. Het programma staat ze echter toe om die partjes tot minimaal 16 KB te verkleinen: zo stormt een groot bestand dus als een hagelbui van duizenden afzonderlijke e-mailtjes op de electronische postbus van de ontvanger af.

Het probleem in Outlook Express werd ontdekt door Al Reust, de eigenaar van een lokale provider in Seattle (USA). De optie in Outlook kan volgens hem mailservers platleggen door ze meer berichten te sturen dan ze aankunnen.

Reust rapporteerde zijn bevindingen aan BugNet, een nieuwsbrief die zich specialiseert in het traceren van bugs, die meldt dat het probleem door andere providers is bevestigd.

"Het is een mooie voorziening", zegt Reust, "Maar 16 KB is niet groot genoeg."

Microsoft heeft toegezegd om de gebruikers te waarschuwen tegen het onbedoeld versturen van 'mail bombs'. "We denken aan een dialoogvenster dat de gebruiker adviseert om grotere delen te versturen dan 16 KB", aldus Harry Goodwin, product manager in Redmond. Volgens hem hebben gebruikers om de optie in Outlook Express gevraagd: "Juist daarom willen we deze nieuwe voorziening graag handhaven."