Uitgever Warner Brothers heeft bevestigd dat het virus niet een van de extra features is. Daar ben ik blij om want extra features op DVDs zijn wat mij betreft de beste uitvinding sinds gesneden brood. En dat gaat geen virus voor mij verpesten.

Ik was aanvankelijk skeptisch over DVD. Ik heb thuis circa 150 films op koopvideo omdat ik een hekel heb aan het terugbrengen van huurvideo's. Een verzameling waar ik een tijd over heb gedaan bij elkaar te krijgen. En opeens was daar DVD. Moest ik overstappen? Dadelijk wordt het een tweede laserdisk. Commercials op televisie toonden een kijker die stijl achterover slaat van de beelden met zijn haar omhoog door het krachtige geluid. Nou staat mijn haar al overeind dus ik was niet echt onder de indruk. Maar dat veranderde allemaal toen ik een speler had gekocht en mijn eerste DVD film aanzette. Magnolia was het.

Als de eerste beelden verschijnen en de voice-over zijn eerste woorden spreekt, verslik ik mij bijna in de popcorn. Het beeld is inderdaad loeischerp en het geluid vol. Ik kan niet anders dan naar het scherm kijken en ga volledig op in de film. Dat heb ik al snel - ik kijk graag en vaak naar films - maar dit was anders. Het verschil in kwaliteit vond ik zo groot dat je jezelf afvraagt waarom je ooit naar video's hebt kunnen kijken.

Aan de kwaliteit raak je echter gewend. Films worden weer gewoon films. Met een grote uitzondering: special edition DVDs met extra features. Ik ben inmiddels compleet koopverslaafd aan special edition DVDs. Making Of documentaires, deleted scenes, B-rolls, cast interviews, production featurettes, verborgen extra's, en natuurlijk het audio commentaar van de regisseur of een van de hoofdrolspelers. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Middelmatige films kunnen zelfs klassiekers worden als er goede extra features bij zitten.

Even een filmpje kijken is er trouwens niet meer bij; het is een marathon geworden. Laatst heb ik de Godfather DVD box gescoord. Drie films en een disc met alleen maar extra's. Ik heb het hele weekend voor de buis gehangen. Toen ik klaar was, heb ik al mijn familieleden gebeld om te vragen of alles wel goed was en of ik iets voor ze kon doen. Voor mijn oudste broer belde ik op het juiste moment. Hij had net per e-mail een virus ontvangen.