Deze extra handeling geeft de gebruiker van Firefox meer controle over hetgeen hij of zij wil laten gebeuren op een webpagina. In een blogpost zegt Jared Wein, software engineer bij Mozilla, dat veel webpagina's nog steeds gebruik maken van Java en Flash en dat daarom het gebruik van plugins in de browser nog steeds een noodzakelijkheid is.

“Maar plugins brengen vaak extra kwetsbaarheden en vertragingen in het systeem met zich mee", schrijft hij, en daarom heeft Wein een methode ontwikkeld om meer controle aan de gebruiker te geven wanneer hij zijn Java- of Flash-plugin wil gebruiken. Daardoor kunnen de plugins standaard op “uit" worden gezet.

Nightly build te downloaden

Wein heeft een zogeheten nightly build van Firefox online gezet voor iedereen die het wil uitproberen. De testversie geeft de mogelijkheid wat te experimenteren met het in- en uitschakelen van de diverse plugins, niet alleen Java en Flash maar alle plugins. “Download de Nightly build van Firefox, ga naar about:config, en schakel plugins.click_to_play in", schrijft hij.

Als de gebruiker dat gedaan heeft, moet hij voortaan een extra muisklik doen om de plugin te activeren. “Dit is een belangrijke stap om onze gebruikers meer veiligheid te bieden en daarnaast wordt het geheugengebruik teruggedrongen."

Per website actie onthouden

Wein zegt ondertussen bezig te zijn met de verdere ontwikkeling van dit idee. Hij wil de instellingen van de plugin-activering laten onthouden welke beslissing je hebt gemaakt op welke site, en daarbij de mogelijkheid geven die actie standaard uit te voeren bij nieuwe bezoeken aan dezelfde site. De bedoeling is die mogelijkheid uit te hebben ontwikkelend in de komende week voor de deadline van Forefox 14.