Ultimate is de duurste en meest uitgebreide versie van Windows Vista. Microsoft wil deze versie extra aantrekkelijk maken voor de zware gebruiker door na de lancering, nog maandelijks nieuwe functies toe te voegen.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft het bedrijf de eerste Ultimate Extra's onthuld. Dreamscene maakt het mogelijk videobeelden en andere bewegende beelden als achtergrond van het Windows Bureaublad te gebruiken. Een uitbreiding hierop is de Windows Media Center Sportslounge waarvoor Microsoft samenwerkt met de Amerikaanse sportzender Fox Sports.

Met Sportslounge kan streaming ip-televisie op het Windows Bureaublad worden getoond, aangevuld met sportuitslagen en op eigen voorkeuren geselecteerd nieuws over favoriete sporters en teams. Andere partners met wie Microsoft soortgelijke themakanalen zal aanbieden zijn Showtime en Nickelodeon. Met welke partners Microsoft deze functie in Europa en Nederland gaat invullen is nog onbekend.

Een derde nieuwe functie is Groupshot. Hiermee kunnen de beste delen van enkele niet-perfecte foto's worden gecombineerd tot de foto die men eigenlijk had willen nemen.

Lauwe ontvangst

Opvallend aan de presentatie van de Ultimate Extra's was het lauwe ontvangst van de nieuwe functies. Geen van de Extra's kon de aanwezigen bij de keynote van Bill Gates blijkbaar overtuigen. Microsoft heeft nog drie weken tot het Windows Vista ook voor consumenten vrij geeft.