Dat maakt het ministerie van Economische Zaken bekend aan de Tweede Kamer. Het kabinet acht het van groot belang om de oude analoge tv-frequenties in de 800 MHz band, het zogenaamde digitale dividend, zo snel mogelijk vrij te maken voor 4G.

Daarom wordt dit blok samen met de in 2013 vrijkomende GSM-licenties uiterlijk begin 2012 geveild. In 2015 heeft EZ een tweede veilingmoment op het oog, om de UMTS-frequenties in de 2,1 GHz-band te veilen. Die licenties lopen in 2017 af.

overzicht frequentieveiligen

Tegen advies in

In september pleitten experts en de operators zelf voor nog een radicalere oplossing: één megaveiling in 2011. Dit zou mogelijk zijn door de UMTS-frequenties die pas in 2017 vrijkomen als ‘optie’ te veilen.

De woordvoerder van het ministerie zegt dat het een-veiling-scenario niet realistisch is omdat er tussen het aflopen van de verschillende licenties vier jaar zit. Bovendien kan met een tweede veiling in 2015 de markt opnieuw worden ' geprikkeld' .

De eerste reacties uit de branche positief. Vooral voor nieuwkomers Tele2 en Ziggo/UPC is het cruciaal dat zij ook blokken bemachtigen in de lage frequenties. De nieuw verworven frequenties in de 2,6 GHz-band zijn niet voldoende om een landelijke dekkend 4G-netwerk uit te rollen.

Compensatie voor KPN

De 800 MHz band wordt nog gebruikt door Digitenne, de Publieke Omroep en gebruikers van draadloze microfoons. Met deze partijen wordt nu gezocht naar andere frequenties en oplossingen. Zo wordt voor draadloze microfoons – die bijvoorbeeld gebruikt worden bij grootschalige popconcerten – gewerkt aan andere frequenties waarin zij actief kunnen zijn.

KPN en de Publieke Omroep krijgen een overgangsregeling, meldt het departement. KPN krijgt een "compensatie voor onevenredig nadeel als gevolg van de vergunningwijziging gedurende de looptijd", meldt minister Verhagen. Ook moeten er nog nadere afspraken met Duitsland te worden gemaakt in verband met grensoverschrijdende storing.