Dat vertelt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken aan Webwereld. Vanochtend bleek dat de programmamanager van het NOiV, Ineke Schop, geen fiducie heeft in een Meldpunt Gesloten Standaarden en een Open Standaarden Brigade als aanjagers van het Actieplan Heemskerk. Dit terwijl de staatssecretaris de Kamer in december 2007 expliciet beloofde dat deze aanvullingen op het plan er zouden komen.

De Socialistische Partij maakt zich boos over deze afzwakking van het beleidsplan en stelt prompt Kamervragen. Maar EZ haast zich nu te melden dat het NOiV zijn boekje te buiten is gegaan.

Foutje

"Het meldpunt komt er gewoon, dat zullen we ook melden in de voortgangsrapportage. Waar dit bericht vandaan komt, is mij een raadsel. Het klopt gewoon niet. Ik weet niet hoe het gelopen is, maar het is gewoon een foutje. De teneur dat het actieplan wordt afgezwakt is dan ook niet terecht", aldus de zegsman van EZ tegen Webwereld.

In die rapportage staat letterlijk dat "de opzet van een Meldpunt Gesloten Standaarden en de Servicebrigade Open Standaarden gereed is en dat uitvoering snel zal starten", meldt EZ. Dat document gaat binnenkort naar de Kamer.

Juist meer lokaal

Tevens bestrijdt het departement dat het NOiV niet meer achter de lagere overheden aan zal gaan, omdat daar geen wettelijke dwangmiddelen als stok achter de deur beschikbaar voor zijn. "We hebben een getrapt systeem. Eerst was vooral de Rijksoverheid aan de beurt. Maar het NOiV zal zich de komende tijd juist meer op lagere overheden, zorg en onderwijs concentreren," belooft EZ.

Over het jaarbudget van het NOiV-programmaburo is nog geen duidelijkheid. Vorige week bleek dat de geplande begroting voor 2009 2,3 miljoen euro hoger uitvalt. Het voorstel daarvoor ligt nog bij EZ. "Dat budget is nog niet vastgesteld, daarover worden nog gesprekken gevoerd. Maar als er meer bij zou komen, denk ik dat het op vruchtbare akkers terecht zal komen", aldus de woordvoerder.

Het NOiV-buro was niet bereikbaar voor commentaar.