EZ voerde in maart van dit jaar een consultatie uit op de telecommarkt, waarna telecomtoezichthouder Opta en de Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa) gevraagd werd om hun licht te laten schijnen over de details van de veilingregels.

In een advies aan het Ministerie reageren de toezichthouders OPTA en de NMa positief op het voornemen om de de te veilen Wimax-frequentie op te delen in kleine frequentie-brokken dan voorheen het plan was.

Het ministerie wilde aanvankelijk frequenties van 80Mhz breed veilen, maar er is nu voorgesteld om 40 MHz per deelnemer aan te houden. Dit zorgt ervoor dat de frequentieruimte in ieder geval verdeeld wordt over vijf verschillende partijen. Daardoor is er ruimte voor één nieuwkomer naast de gevestigde partijen als KPN, T-Mobile en Vodafone.

Het ministerie verwacht hiermee dat "er een positieve impuls wordt gegeven aan de mededinging op de markt voor mobiele communicatiediensten", aldus het rapport.

Een eventueel nadeel van deze verlaging van 80 naar 40 MHz is dat elke partij beperkt wordt in zijn maximale hoeveelheid frequentieruimte. Het ministerie verwacht echter dat 40 MHz in de komende periode toereikend zal zijn. Vooral nieuwkomers zouden eventueel beperkt kunnen worden in hun mogelijkheden. Voor deze partijen zou frequentieruimte die in de komende jaren vrijkomt een oplossing kunnen bieden.

De OPTA en de NMa adviseren eveneens dat licentienemers binnen twee jaar een openbare communicatie dienen aan te bieden via Wimax, waar eerst de plicht bestond om in een jaar minstens één persoon te bedienen. Hierdoor kan iedere geïnteresseerde consument de dienst afnemen. Deze herformulering van de ingebruiknameverplichting vergroot de kans dat dienstverlening richting de consument op gang komt.

Worldmax

Eerder dit jaar introduceerde het door Intel mede gefinancierde bedrijf Worldmax draadloos Wimax internet via de provider Aerea. De dienst wordt al eerste in Amsterdam aangeboden en het ging aanvankelijk om een bètaversie. Worldmax beoogt in 2011 landelijke mobiele dekking te kunnen bieden met Wimax.

Woordvoerdster Ingrid Goos van Worldmax juicht het advies van de OPTA en de NMa toe. De firma verwacht dat een groot aantal aanbieders tot een snellere acceptatie van de technologie zal leiden: "Als er meerdere partijen zijn die dezelfde diensten aanbieden, dan betekent dit dat er een grote vraag kan ontstaan", aldus Goos.

Worldmax zal 'ergens in september' een upgrade van zijn netwerk uitbrengen waarin een aantal verbeteringen voor Aerea werwerkt zitten, zoals de ondersteuning voor Windows Vista. Voorheen draaide Aerea alleen onder Windows XP. Goos bevestigede het voornemen van Worldmax om binnen drie jaar landelijke dekking met Wimax te bieden.