Daartoe hebben beide partijen een overeenkomst gesloten. Fabchannel zal in de toekomst ook Paradiso-concerten van beroemde alternatieve bands als Kaiser Chiefs, Nine Inch Nails en Leslie Feist online uit gaan zenden. In ruil daarvoor krijgt Universal een niet nader bekend gemaakt aandeel in de reclame-inkomsten van de site.

Één 'major' over de dam

Muziekliefhebbers wereldwijd kunnen de concertregistraties volgen, want er zitten geen geografische beperkingen of andere juridische addertjes onder het gras, zo bevestigt een woordvoerder van Fabchannel verheugd.

Fabchannel zal de concerten live op de website streamen. Video's en audio kunnen ook tegen betaling worden gedownload. Daarnaast gaat Universal ook zelf de concertregistraties distribueren via haar eigen digitale en mobiele kanalen.

Over de deal is anderhalf jaar onderhandeld. Het initiatief lag bij het Amsterdamse webcastbedrijf, dat met 'het binnenhalen van de eerste major' hoopt dat anderen zullen volgen. Die onderhandelingen lopen nog.

Geen K3 in de Arena

Fabchannel wil groter en bekender worden, maar blijft wel in 'de alternatieve hoek'. Een concertopname van K3 in de Amsterdam Arena behoort dan ook expliciet niet tot de ambities. Wel slaat de start-up haar vleugels uit naar andere podia. Een concertreeks opgenomen in de Melkweg staat al online (zie onderaan).

"En er lopen pilotprojecten in Barcelona (de Sala Bikini en Apolo) en het Roxy Theatre in Los Angeles. Daarnaast werkt Fabchannel aan permanente studio's in podia in Engeland en Duitsland", aldus de zegsman.

Vorig jaar investeerde de gemeente Amsterdam 1,25 miljoen euro in Fabchannel, waardoor ook de samenwerking met andere Amsterdamse cultuurinstituten als het Muziekgebouw aan 't IJ, Carré, de Stadsschouwburg, de Openbare Bibliotheek en het Rijksmuseum mogelijk wordt.

Geen concurrentie

Naar eigen zeggen krijgt Fabchannel zo'n 9000 unieke bezoekers per dag. De website heeft in het eigen marktsegment geen concurrentie te dulden. Het vergelijkbare ControlRoom van Microsoft richt zich meer op de mega popidolen en dus een groter, maar ander publiek.