Volgens de twee fabrikanten betaalt de consument nu al dubbel: enerzijds wanneer deze een nummer aanschaft en anderzijds zodra deze een blanco medium aanschaft, zoals een beschrijfbare cd. Dat meldt Reuters. De fabrikanten zijn tevens tegen de aanpassingen die de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling (SONT) voor ogen heeft. Indien deze aanpassingen worden doorgevoerd, komt er een heffing op mp3-spelers van gemiddeld 25 euro en 80 euro op harddiskrecorders.

"Dit is twee tot drie keer heffen", stelt Dirk Visser namens de elektronicafabrikanten. "Eerst betaalt de consument een heffing als hij een nummer aanschaft bij Itunes. Vervolgens nogmaals wanneer hij een blanco cd koopt om het nummer te branden. Binnenkort betaalt hij nog eens een derde heffing als hij het nummer bijvoorbeeld op een mobiele telefoon plaatst."

De thuiskopieheffing is in de jaren zestig ingevoerd om artiesten te compenseren wanneer consumenten hun werk op cassettebandjes plaatsen. De verdeling van het thuiskopiegeld leidde begin dit jaar tot heftige kritiek van de toenmalige Minister van Justitie, Donner. Hij wilde dat de Stichting de Thuiskopie de financiële verantwoording verbetert. Zo niet, dan zou de stichting zijn bevoegdheid kwijtraken.