Andere bedrijven zoals Blockbuster, Fandango en Overstock worden ook aangeklaagd. Reden voor de aanklacht is het gebruik van Facebook's controversiële 'Beacon' systeem.

Met Beacon wordt de activiteit van Facebookgebruikers bijgehouden en beschikbaar gesteld aan andere bezoekers van de site. Zo kunnen je Facebook vrienden zien welke sites je hebt bezocht en welke producten je online hebt gekocht. Je vrienden worden zo op de hoogte gehouden van je online aankopen door middel van een boodschap op je Facebook profiel.

Beacon lag vanaf het begin onder vuur, vooral van mensen die zich zorgen maakte om de privacy van internetters. De vraag rees hoeveel informatie er precies werd verzameld over welke internetgebruikers.

Stiekem gevolgd

In de aanklacht wordt gesteld dat Facebook informatie verzamelde rond het surfgedrag van zijn bezoekers voordat hen werd gevraagd of deze informatie op hun profiel mocht verschijnen.

Bovendien was Beacon aanvankelijk opgezet als een opt-out system, maar dit bleek een erg lastig proces te zijn. Facebook gebruikers moesten alle sites bezoeken die gebruik maakten van Beacon om de dienst uit te schakelen. Dit ging aanvankelijk om niet minder dan 44 websites.

Beacon verzamelde niet alleen informatie van Facebookgebruikers, maar van iedereen die bepaalde activiteiten op de partnersites van Beacon ondernam. Als een bezoeker bijvoorbeeld een film huurde op Blockbuster.com werd hierover informatie naar Facebook gestuurd. Dit gebeurde zonder dat de Blockbuster gebruiker lid was van Facebook of dat hij van het doorsturen op de hoogte werd gesteld.

Korte periode, veel gedupeerden

De aanklacht beslaat de periode van 7 november 2007 tot en met 5 december 2007, waarna Facebook de manier veranderde waarop Beacon werkt. Na deze datum werd het een opt-in systeem en konden gebruikers Beacon helemaal uitschakelen.

Met de aanklacht worden alle leden van Facebook vertegenwoordigd die in die periode een of meer van de Beacon-geactiveerde websites bezochten en daar handelingen verrichtten waar Beacon informatie over kon doorsturen naar Facebook. De schatting is dat er tienduizenden gedupeerden zijn.

Een woordvoerder van Facebook heeft laten weten dat Facebook de aanklacht nog niet heeft ontvangen maar dat er heel nauwkeurig naar zal worden gekeken wanneer dit wel het geval is.

De klagers willen dat de rechtbank Facebook en al zijn partnersites alle data laat verwijderen die zonder kennisgeving is verzameld van Facebook gebruikers. Bovendien moet er restitutie worden betaald over alle inkomsten die zijn voortgekomen uit de activiteiten waarbij er inbreuk werd gepleegd op de privacy van internetgebruikers.