Vanaf aanstaande maandag werkt de desktop-client Facebook Messenger niet langer op Windows. Huidige gebruikers krijgen een piepkleine melding dat de ondersteuning wordt beëindigd, meldt TheNextWeb. Daarmee dringt Facebook iedereen terug naar de browser of de losstaande mobiele app voor Android, iOS en BlackBerry.

Een specifieke reden wordt niet gecommuniceerd. Facebook Messenger kwam in maart 2012 naar Windows 7. Een Mac OS X-versie werd beloofd, maar is nooit verschenen. Drie dagen geleden liet Microsoft-topman Joe Belfiore nog los dat er ook een Windows Phone-app in de maak is. Facebook Messenger zit daarnaast standaard geïntegreerd in het sociale netwerk zelf: na een klik op het icoontje rechtsboven in de site verschijnt het chatvenster rechts onderaan de pagina.

A la WhatsApp

Wat overblijft is de mobiele stand alone van Facebook Messenger, een chatapplicatie a la WhatsApp, dat na de recordovername inmiddels ook onder de steeds omvangrijkere paraplu van Facebook valt.

Een bekende wens van veel WhatsApp-gebruikers is een losse desktop-client of een webapplicatie. Deze is echter langs de officiële kanalen nooit verschenen. Wel ontwikkelde de Duitse ontwikkelaar Sascha Gehlich een webapp door de gebrekkige beveiliging te omzeilen.