Facebook bouwt een privacymuur heen om gebruikers tussen de 13 en 17 jaar oud. Het sociale netwerk wil voorkomen dat wildvreemden de nieuwe zoektool Graph Search gebruiken het sociale netwerk af te struinen op zoek naar foto's en video's van jonge gebruikers. De nieuwe tool, in Nederland nog niet beschikbaar, is bedoeld om gebruikers sneller te laten zoeken naar alle beschikbare ooit gedeelde content.

Bij de presentatie van de bèta van Graph Search een maand geleden waren er direct vragen met betrekking tot de privacy. Facebook begint daarom voor de grote uitrol alvast met een offensief. In een blogpost schrijft het sociale netwerk dat zij "bij al hun producten altijd rekening houden met tieners." Zo ontbreekt bijvoorbeeld voor jonge gebruikers de mogelijkheid om geplaatste content te delen met iedereen.

Extra bescherming

Daar komt nu een extra bescherming bij. Facebook belooft namelijk dat het content van gebruikers tussen de 13 en 17 jaar in Graph Search zelf gaat filteren en blokkeren voor gebruikers van 18 jaar en ouder. “Alle zoekresultaten die een jong persoon kunnen identificeren op leeftijd of locatie worden alleen getoond aan vrienden of gedeelde vrienden tussen de 13 en 17 jaar oud", belooft het sociale netwerk.

Facebook baseert de zoekresultaten van Graph Search op wat jonge gebruikers zelf invullen bij 'Info' ('About' in de Engelse versie) op hun profielpagina. Zij krijgen het advies om verder ook goed te kijken naar welke content zij met wie delen. De specificatie daarvan is de afgelopen jaar verder gegroeid.

Zo zijn er in november 2012 meer privacyinstellingen bijgekomen en zijn alle posts inmiddels ook via het Activiteitlogboek (' Activity Log') in te zien. Ook kan er altijd melding van beledigende content gemaakt worden.