Er verschijnen geen reclames meer van websites of illegale kansspelaanbieders die hun reclame op het gebied van kansspelen op Nederland richten en geen vergunning hebben. Facebook heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit beloofd deze aanbieders in het vervolg te blokkeren.

Het sociale netwerk heeft daarbij aangegeven dat er zonder aanwijsbare vergunning niet langer mag worden geadverteerd. Facebook gaat zich daarmee houden aan de wet, die voorschrijft dat het bevorderen van illegale kansspelen niet mag. De Kansspelautoriteit meldt dit soort gevallen in het vervolg zelf aan bij Facebook.

Gebrekkig toezicht

De Kansspelautoriteit bestaat sinds april 2012 en is opgericht vanwege het gebrekkige toezicht op de kansspelsector. Het overheidsorgaan heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en mag ook boetes uitdelen aan zowel vergunninghouders als overtreders.

Eén van de eerste wapenfeiten van de Kansspelautoriteit is de afspraak met Facebook. Een belangrijke, zo laat bestuurslid Paul Tang weten op de overheidswebsite. “Facebook is een laagdrempelig sociaal netwerk waar de jeugd makkelijk bij kan. Deze organisatie geeft met deze maatregel aan dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan.”