De knop geeft een directe link naar het Britse Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP), waar misbruik gemeld kan worden. De knop is pas zichtbaar als gebruikers de CEOP-applicatie installeren. Facebook-leden in Groot-Brittanni├ź tussen de 13 en 18 worden allemaal geattendeerd op de applicatie

Facebook kwam eind 2009 onder grote publicitaire druk te staan na de moord op de 17-jarige Ashleigh Hall door de 33-jarige Peter Chapman, een veroordeelde zedendelinquent die zich op Facebook voordeed als een tiener. Een 'paniekknop' op het sociale netwerk moet dit soort misdaden voorkomen.

Aanvankelijk weigerde Facebook een paniekknop te plaatsen, ondanks een vurige campagne van CEOP en de Britse tabloidpers, en tientallen politiechefs die zich schaarden achter de campagne. Het sociale netwerk vond zijn eigen meldfunctie afdoende. Bebo en MSN Messenger hebben wel al een tijd een directe link naar CEOP.

'Facebook levensgevaarlijk'

In maart liep de hetze zelfs zo uit de hand, dat Facebook dreigde met juridische stappen tegen tabloidkrant The Daily Mail. In een artikel schreef The Daily Mail dat 14-jarige meisjes die zich aanmelden op Facebook "binnen secondes" benaderd werden door vieze oude mannen.

Facebook zegt tevreden te zijn met de oplossing die nu is gevonden om misbruik te melden binnen Facebook. "We weten van gesprekken met overtreders dat een zichtbaar afschrikmiddel jonge mensen online kan beschermen."