Een probleem waardoor aan Facebook gekoppelde sites onderuit gingen zat in de API Facebook Connect. Met deze koppeling kunnen websitebezoekers op bijvoorbeeld artikelen reageren via hun Facebook-profiel.

De feature wordt breed gebruikt, maar het is niet bekend hoeveel sites gisteren een half uur onbereikbaar waren. The Verge meldt dat zustersites van het technologieblog werden omgeknikkerd. Ook grote namen als Huffington Post, Yelp en CNN hadden last van de foutmelding.

Facebook Connect

Vooral media-sites gebruiken Facebook Connect waarmee gebruikers kunnen inloggen en bijvoorbeeld via Facebook Comments reacties kunnen achterlaten op sites. De bug zorgde ervoor dat mensen die standaard zijn ingelogd bij Facebook werden omgeleid naar een foutmelding als zij sites bezochten die de API gebruiken. Bezoekers die Facebook niet gebruiken, konden de pagina's wel gewoon openen.

De bug in de API duurde een half uur, maar heeft eens te meer aangetoond hoe sterk de sociale netwerksite inmiddels is verweven met het internet. Zo verruilde de techsite TechCrunch in 2011 zijn eigen reactiesysteem voor dat van Facebook om trollen te bestrijden. Reacties konden alleen nog maar worden achtergelaten door 'echte' personen, dankzij Facebooks real-name-policy. Na een niet aflatende dip in reacties smeekte TechCrunch vorige maand gebruikers om terug te komen en beloofde de Facebook-implementatie los te laten.

Eerdere ellende

Mediabedrijven op het internet zijn vaker getroffen deze week. Afgelopen maandag blokkeerde Google grote mediasites, waaronder de ook door Facebook-bug geplaagde Huffington Post, vanwege een vermeend probleem met het domein van advertentieleverancier Netseer.

Update 15.39 uur: Het woord 'verweven' aangepast naar de correcte vorm.