De cijfers zijn naar buiten gekomen doordat Facebook de zakenbank Goldman Sachs in de armen heeft genomen om meer investeerders aan te trekken. Daar hoort dan wel bij dat er wat opening van zaken wordt gegeven over verdiensten.

De omzet over de eerste negen maanden van het vorige jaar was 1,2 miljard dollar. Eerder werd ingeschat dat over heel 2010 een omzet zou worden gehaald van 2 miljard. Dat betekent dat Facebook een netto marge draait van 25 procent.

Genoeg investeerders

Goldman Sachs is inmiddels gestopt met het zoeken naar investeerders in Facebook, simpelweg omdat de bank werd besprongen door instellingen die hun miljarden graag in de social networkingsite willen pompen. In eerste instantie werd gezocht naar 1,5 miljard dollar.

De potentiële investeerders kregen een zes pagina’s tellend financieel overzicht, waaruit kan worden opgemaakt dat Facebook dit komende jaar waarschijnlijk 800 miljoen dollar winst gaat maken, zegt persbureau Reuters. “Mogelijk wordt zelfs een miljard dollar winst gedraaid”, berekent investeerder Ryan Jacob van Jacob Internet Fund.

Veel geld van Zynga

In de uitgedeelde papieren is niet duidelijk gemaakt hoe Facebook precies zijn winst en omzet haalt. Een van de geldgeneratoren is natuurlijk het gamenetwerkbedrijf Zynga, dat de meeste spellen op Facebook verzorgt. De populaire spellen die door miljoen mensen worden gespeeld, zijn op zich gratis, maar bieden diverse mogelijkheden aan die bereikbaar zijn tegen betaling.

TechCrunch schatte de omzet van Zynga in mei nog op meer dan een miljoen dollar per dag. In juli kwamen de schattingen als op 500 tot 800 miljoen dollar voor 2010, terwijl de potentiële beurswaarde vorig jaar al werd geschat op 5 miljard dollar. Niet in de laatste plaats vanwege de hechte band met Facebook.

Zynga gaat eigen weg

Zynga is zich echter langzaam aan het losmaken van Facebook. Deze week nam het spelletjesbedrijf de sociale webbrowser Flock over. Dat is alweer de achtste overname in acht maanden. Flock baseert zich op Chromium en biedt een venster waarin gebruikers hun sociale netwerken tijdens het browsen kunnen volgen. Een concurrent van Flock is bijvoorbeeld RockMelt. Mogelijk maakt Zynga zijn spellen voortaan direct beschikbaar via Flock.