Het grootste sociale netwerk ter wereld heeft in het derde kwartaal van dit jaar een netto verlies van 59 miljoen dollar geleden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen boekte Facebook een netto winst van 227 miljoen dollar. Qua omzet is er wel een stijgende lijn te pakken: van 954 miljoen dollar vorig jaar naar 1,3 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

Prijs per aandeel is gehalveerd

De beursintroductie dreunt nog na in het cijferoverzicht. Facebook kreeg financiële klappen te verwerken toen het verplicht een compensatiefonds moest oprichten voor benadeelde aandeelhouders bij de allesbehalve vlekkeloos verlopen beursintroductie. De prijs per aandeel is sinds de beursintroductie vrijwel gehalveerd.

Ondanks de dalende winst is CEO en oprichter Mark Zuckerberg optimistisch over met name de groeiende inkomsten uit advertenties, waarvan opnieuw een steeds groter deel afkomstig is uit de mobiele tak. Inmiddels komt 14 procent van de totale inkomsten uit mobiele advertenties. Facebook introduceerde pas een half jaar geleden advertenties op zijn mobiele applicaties.

Verder investeren in mobiel

“Hoe trots ik ook ben op het feit dat een miljard mensen maandelijks gebruik maken van Facebook, ik ben ook enorm blij dat ruim 600 miljoen delen en inloggen op Facebook met behulp van mobiele apparaten", stelt Zuckerberg bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het aantal gebruikers van Facebook steeg vergeleken met vorig jaar met 26 procent naar nu 1,01 miljard actieve gebruikers.

Facebook investeert volop in mobiel, wat het bedrijf dit jaar nog meer geld gaat kosten. Het sociale netwerk blijft druk op zoek naar de nieuwe vormen van inkomsten via (mobiele) advertenties. Een voorbeeld daarvan is het 'promote-a-post'-systeem dat inmiddels ook in Amerika wordt getest.