De app Reclaim is nu een week offline zonder dat zij weten waarom. Met Reclaim kunnen gebruikers van Facebook foto's uploaden met een watermerk. Dit om te voorkomen dat Facebook hun foto's ongecontroleerd gebruikt voor reclamedoeleinden.

Eind december kreeg de app groen licht, maar twintig dagen en veel watermerkjes verder, is de app zonder duidelijke reden, verwijderd. Opmerkelijk: ook foto's die door de software werden beschermd zijn verdwenen, schrijft de Volkskrant.

Er is veel zin én onzin gezegd en geschreven over de nieuwe Facebook-voorwaarden. Maar wat verandert er nu echt? En belangrijker: wat zijn de consequenties voor jou? Lees Nieuwe Facebook-voorwaarden zijn een tikkende tijdbom op Computerworld.

Alles lijkt te wijzen op een auteursrecht-dilemma. Facebook-gebruikers gaan immers - in tegenstelling tot wat veel mensen denken- al lange tijd akkoord dat Facebook uitgebreid recht krijgt op het gebruik van geplaatste content zoals foto's en video's.

Een watermerkje toevoegen druist klaarblijkelijk in tegen die overeenstemming tussen Facebook en zijn gebruikers, of doet de app onder de motorkap iets anders illegaals? Facebook is ook op dit moment nog niet bereikbaar voor commentaar.

Verdwenen likes

Feit is dat de app offline is. Tegenover de Volkskrant klagen de makers dat zij nog geen reactie hebben ontvangen van Facebook over het hoe en waarom. Ook zouden het aantal 'likes' van hun app-pagina op het sociale netwerk mysterieus zijn gehalveerd.

Links een foto zonder en rechts een foto met Reclaim-watermerk: Klik voor groot