Het is de achtste keer dat Bits of Freedom de prijsuitreiking van de Big Brother Awards heeft gehouden. De prijzen zijn dit jaar verdeeld in drie categorieën. Bij de categorie personen moest de prijs wel gaan naar een politicus van de VVD. De drie genomineerden, minister Schippers, Tweede Kamerlid Afke Schaart en staatsecretaris Fred Teeven, behoren namelijk allemaal tot die grootste regeringspartij.

Doordrukken van het EPD

De winnaar is uiteindelijk minister Edith Schippers geworden. Zij is daarmee 'beloond' voor haar niet aflatende pogingen het door de Eerste Kamer afgeschoten Elektronisch Patiëntendossier (EPD) toch van de grond te krijgen. Het EPD wordt onder meer bekritiseerd vanwege de privacy-inbreuken die ermee gemoeid kunnen gaan.

Verder laat Schippers het uitwisselen van medische gegevens aan de markt over, waarbij de zorgverzekeraars de miljoeneninvesteringen doen en ook de minister nog enkele miljoenen overheidsgeld meegeeft. De zorgverzekeraars dwingen artsen overigens om mee te doen aan het EPD door te dreigen met het korten op de jaarlijkse vergoedingen.

KLPD wint vanwege hacken computers

In de categorie overheid is de winnaar in persoon de prijs komen ophalen. De KLPD (korps landelijke politiediensten) won de prijs vanwege het binnendringen van consumentencomputers die besmet waren door botnetmalware. Daarnaast verdient de politie de Big Brother Award voor het gebruik van omstreden spyware.

In de categorie bedrijven is Facebook tot winnaar gekozen vanwege het ten gelde maken van persoonlijke gegevens en content van gebruikers. Daarbij wees de jury op de beursgang van het bedrijf, dat zijn beurswaarde alleen maar kan baseren op het bezit van die privacygevoelige content.

Deze week oordeelde de Duitse rechter dat Facebook de privaywetgeving overtreedt met zijn FriendFinder-functie, die ook alle e-mailadressen van mensen zonder Facebook-account opslaat en uitnodigingen verstuurd.

Wetgeving afzwakken

Het Nederlandse publiek koos Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, als favoriet voor de Publieksprijs. Teeven was genomineerd vanwege “zijn niet aflatende inzet om de privacywetgeving af te zwakken."